Om denne samling sange

Afrikanske sange – fra Sukumaland og omegn, indeholder mere end 340 sange…

Du vil lede forgæves efter noder og melodier, da alle sangene er ud af en tradition hvor man ikke lærer sangene fra en bog eller en hjemmeside, men ved at man hører og synger dem sammen.
Det ville være et uoverskueligt projekt at forsøge at nedskrive en mundtlig sangtradition på noder, da man f.eks. mange gange vil opleve at der er uenigheder om hvilken melodi-variation der er den “rigtige”, ligesom stemmerne til flerstemmig sang kan variere meget.
Du vil også lede forgæves efter navnene på dem der har komponeret den enkelte melodi eller sang, men her vil man også i mange tilfælde kunne indgå i endeløse diskussioner om hvem der har komponeret hvad. Sangene er, næsten uden undtagelse, sange som bliver “brugt” af mange mennesker, overleveret mundtligt, udvikler sig og lever på denne måde sit eget liv.

Hjemmesiden suppleres af et par artikler, som fortæller mere om de mennesker der har lært os sangene (og også komponeret nogen af dem), ligesom du kan læse mere om kulturen bag sangene.

 

Denne samling af sange er primært baseret på Utamaduni Dance Troupe’s virke i Danmark, Sukumaland (og omegn). De fleste sange er indsamlet til bogen af samme navn, som titlen på dette website: “Afrikanske sange – fra Sukumaland og omegn

Utamaduni Dance Troupe har siden 1977 gennem dans og kultur udviklet et nært venskab med folk fra Sukumaland i Tanzania, hvor den traditionelle kultur og levevis stadig er et væsentligt fundament for de fleste.

Siden da er der opstået en masse dansegrupper i Danmark, som alle danser danse fra Sukumaland. Alle er samlet omkring en fælles interesse for Afrika’s musik og kultur traditioner, og i særdeleshed Sukumaland og Tanzania. Vi har også medtaget enkelte andre sange der har vundet stor udbredelse i dansegrupperne, og som vi selv har været glade for at synge.

Sangene i denne samling er mest sange fra Sukumaland, hvor sproget er kiswahili og kisukuma.

Vi håber at vi med denne samling af tekster kan bidrage til udbredelsen af disse smukke sange, og specielt at alle os der har sunget dem, ikke skal komme til at glemme dem.
God fornøjelse!

Utamaduni V/Mads Bischoff
Lone Lee, Johanne Shoma og mange flere.

Hjemmesiden er oprettet i 2022, og opdateres løbende.

Sangbogen er trykt og udgivet i 2 oplag:
1. oplag 1996 (300 stk)
2. og reviderede oplag, 2001 (500)
Det er stadig muligt at købe eksemplarer af 2. oplag, for 100,-.